6 varijanti kamina za vaš dom

Budući da se duga, hladna zimska sezona brzo približava, vrijeme je da razmislite o poboljšanju svog doma koje će ga učiniti gostoljubivijim i ugodnijim kada želite provesti kvalitetno vrijeme sa svojom obitelji ili se jednostavno opustiti ispred vatre nakon napornog radnog dana. Postoji bezbroj načina da to učinite i unaprijedite svoj dom, ali jedan od najboljih načina je dodavanje kamina u vašu dnevnu sobu, spavaću sobu ili čak kuhinju.

1) Tradicionalni kamin na drva

Tradicionalni kamin na drva jedan je od najpopularnijih načina za nadogradnju doma. Drvo kao materijal je dostupno ljudima od davnina pa je i to jedan od razloga popularnosti ovog tipa kamina.

Ove su vrste poznate po svojoj drvenoj konstrukciji i dolaze u nizu stilova. Tradicionalni kamin dolazi u dva opća oblika: kutni ili pravokutni oblik. Ako tražite nešto modernije, postoje i varijante ovog dizajna koje uključuju otvoreni koncept, gdje je kamin izloženiji i samostalan u prostoru, što pruža bolji pogled iz drugih dijelova prostorije.

Negativna strana ovog tipa kamina je što vam osim njega trebaju i dodatne stvari. To su drva, prostor za njihovo skladištenje, košara, dimnjak i vrijeme za čišćenje nakupljene čađe.

izvror: Bauhaus

2) Električni kamin

Električni kamin često se koristi kao alternativa tradicionalnim dimnjacima na drva i plin. Pokreću ih električna energija koja zagrijava kamin i izbacuje plamen kroz stražnji ili gornji dio jedinice. 7

Ova vrsta kamina je savršena za vlasnike kuća koji žive u područjima gdje su zimski mjeseci blagi, kao što je to na primjer kod nas na obali. Ovi kamini su idealni su za male stambene prostore.

Instalacija je jednostavna poput montiranja jedinice na zid, bez ostavljanja velikog nereda. Oni donose toplinu i udobnost bez potrebe za dimnjakom i napornim radom.

3) Plinski kamin

Plinski kamin jedan je od najisplativijih i najučinkovitijih načina za ažuriranje izgleda vašeg doma. Plinski kamin ima umjetnu cjepanicu koja proizvodi plamen bez čađe i dima, a može se jednostavno uključiti pritiskom na prekidač.

Ova značajka olakšava uživanje u prednostima instant kamina bez neugodnih mirisa i dima. Također su pristupačni i jednostavni za postavljanje, što ih čini savršenim za vlasnike stanova ili apartmana za iznajmljivanje.

4) Kamin na bioetanol

Vlasnici kuća koji traže ekološki prihvatljiv kamin s izgledom i osjećajem tradicionalnih drva mogu se odlučiti za kamin na etanol. Etanol, koji se destilira iz kukuruza, ne samo da gori čišće od tradicionalnih drva, već proizvodi manje dima i nema mirisa. Vlasnici kuća također imaju izbor od brojnih stilova i boja u kaminima na etanol.

Obično su pristupačniji od modela na prirodni plin. Ostale prednosti uključuju: jednostavnu instalaciju, veliki broj mogućnosti ugradnje (posebno u usporedbi s drugim vrstama), realističniji efekt plamena i mogućnost jednostavnog pokretanja i uživanja u toplom plamenu. Kamin na bioetanol troši kisik pri čemu se stvara ugljikov dioksid, zbog čega je potrebno češće provjetravati sobu.

6) Kamini na pelete

Peći na pelete prisutne su već neko vrijeme, a vjerojatno su najpopularnije u posljednjem desetljeću. Kamini na pelete izvrsna su opcija za one koji žele smanjiti troškove, ali i dalje žele iskoristiti sve prednosti kamina na drva. Peleti su dostupni u mnogim trgovinama i mogu se ložiti u većini peći na drva. Najbolji dio peleta je to što stvaraju manje pepela od drugih vrsta goriva, tako da vam nakon toga neće trebati toliko čišćenja. Peći na pelete također imaju niski profil, što znači da zauzimaju manje prostora u prostoriji od drugih vrsta peći. Ovo je sjajno ako živite u stanu ili kući gdje je prostor precijenjen. Nedostatak je što razina buke ovih jedinica može biti visoka. Ako imate malu djecu koja spavaju kad je uključen, ovo možda nije najbolji izbor za vašu kuću.

Nadamo se da smo vam uspjeli približiti pojedinu vrstu kamina s njihovim prednostima i nedostacima. Danas je ponuda iznimno bogata i svakako vrijedi dobro razmisliti prije ugradnje u svoje kućanstvo. Odabirom bilo koje vrste, romantična i opuštajuća atmosfera vam je zagarantirana.

Naslovna fotografija: webgradnja.hr

Similar Posts