Kako postavljati keramičke pločice?

Polaganje keramičkih pločica je popularan i isplativ način da dodate trajnost i ljepotu svakoj površini u vašem domu. Uz nekoliko jednostavnih alata i malo strpljenja, svatko može postaviti keramičke pločice i stvoriti prekrasan i dugotrajan pod ili zid.

Prije nego počnete, važno je pripremiti površinu na koju ćete polagati pločice. To znači čišćenje i izravnavanje površine kako bi se osigurala glatka i ravna površina. Sve neravnine ili neravnine na površini vidjet će se kroz gotove pločice i mogu uzrokovati probleme s postavljanjem.

Zatim ćete morati prikupiti svoje alate i materijale. Trebat će vam keramičke pločice, mokra pila ili rezač pločica, nazubljena lopatica, ljepilo za pločice, masa za fugiranje, glatka za fugiranje i spužva. Također je dobra ideja imati nekoliko dodatnih pločica pri ruci u slučaju loma ili grešaka tijekom postavljanja.

Nakon što ste sve pripremili, vrijeme je da počnete postavljati pločice. Započnite nanošenjem ljepila za pločice na površinu nazubljenom lopaticom. Urezima na lopatici napravite brazde u ljepilu, što će pomoći da se pločice sigurno zalijepe za površinu.

Zatim postavite pločice na ljepilo, počevši od središta prostorije prema van. Koristite mokru pilu ili rezač pločica za rezanje pločica kako bi pristajale oko rubova i kutova. Važno je ostaviti mali razmak između svake pločice kako bi se omogućilo širenje i skupljanje tijekom promjena temperature.

Nakon što su sve pločice postavljene, ostavite da se ljepilo osuši najmanje 24 sata prije nego što prijeđete na sljedeći korak. Nakon što se ljepilo osuši, vrijeme je za fugiranje pločica. Pomiješajte fugirnu masu u skladu s uputama proizvođača i rasporedite je po pločicama pomoću lopatice za fugiranje. Upotrijebite plovak da ugurate fugirnu masu u praznine između pločica, pazeći da uklonite višak fugirne mase.

Na kraju vlažnom spužvom očistite sav višak fuge s površine pločica. Pazite da često ispirete spužvu kako biste izbjegli ponovno širenje fuge na pločice. Pustite da se fuga osuši najmanje 24 sata prije hodanja po pločicama ili korištenja prostora.

Polaganje keramičkih pločica može izgledati kao zastrašujući zadatak, ali uz pravi alat i malo strpljenja svatko može stvoriti lijepu i izdržljivu površinu u svom domu. Slijedeći ove jednostavne korake, možete preobraziti svaku prostoriju ljepotom i izdržljivošću keramičkih pločica.

Similar Posts