Terakota pločice

Terakota pločice

Terakota pločice imaju dugu povijest koja datira još iz drevnih civilizacija. Riječ “teracotta” izvedena je iz talijanskih riječi “terra cotta”, što znači “pečena zemlja”. Pločice od terakote korištene su tisućama godina u funkcionalne i dekorativne svrhe.

Drevne civilizacije poput Egipćana, Grka i Rimljana koristile su terakota pločice za podove i dekoraciju u svojim domovima, javnim zgradama i vjerskim objektima. Stari Egipćani koristili su terakota pločice za ukrašavanje podova i zidova svojih hramova, dok su Grci i Rimljani njima ukrašavali podove svojih domova i javnih zgrada.

Tijekom srednjeg vijeka, terakota pločice su se prvenstveno koristile za podove u dvorcima, samostanima i drugim velikim zgradama. Također su korišteni za ukrašavanje podova i zidova crkava i katedrala.

U 18. i 19. stoljeću terakota pločice postale su popularne u Europi i Americi za upotrebu u domovima i javnim zgradama. Korištene su za podove, zidove i ukrasne elemente, a često su se koristile u kombinaciji s drugim vrstama pločica, poput mozaika, za stvaranje zamršenih uzoraka i dizajna.

Danas se ove pločice još uvijek široko koriste u stambenim i poslovnim okruženjima. Popularne su za upotrebu u kuhinjama, kupaonicama i vanjskim prostorima, kao i za naglašene zidove, kamine i druge ukrasne elemente. Također se koriste u domovima tradicionalnog i rustikalnog stila, kao iu suvremenijim okruženjima.

Kako se izrađuju terakota pločice?

Terakota pločice su vrsta keramičkih pločica koje se izrađuju od prirodne gline i poznate su po svojoj toploj, zemljanoj boji i rustikalnom izgledu. Popularan su izbor za unutarnje i vanjske podove, kao i za zidove, krovove i druge ukrasne elemente.

Prilikom odabira ovih važno je uzeti u obzir sljedeće:

 • Kvaliteta: Potražite visokokvalitetne pločice bez pukotina, krhotina i drugih nedostataka.
 • Boja: Dolaze u nizu prirodnih boja, od svijetlo bež do duboko crvene. Odaberite boju koja nadopunjuje cjelokupni dizajn vašeg prostora.
 • Završna obrada površine: Mogu imati glatku ili teksturiranu završnu obradu. Glatka završna obrada je prikladnija za unutarnju upotrebu, dok je teksturirana završna obrada bolja za vanjsku upotrebu jer pruža bolju otpornost na klizanje.
 • Veličina i oblik: Dostupne su u različitim veličinama i oblicima. Odaberite veličinu i oblik koji odgovara prostoru i dizajnu koji imate na umu.
 • Brtvilo: Porozne su i potrebno ih je zabrtviti kako bi se zaštitile od mrlja i oštećenja vodom. Potražite kvalitetno brtvilo koje je prikladno za terakota pločice.
 • Montaža: Mogu se postavljati na isti način kao i ostale keramičke pločice. Važno je pravilno pripremiti površinu prije postavljanja, uključujući čišćenje i izravnavanje podloge. Također je važno koristiti odgovarajuće ljepilo i fugirnu masu za terakota pločice.

Održavanje terakota pločica

Terakota podne pločice


Zahtijevaju relativno malo održavanja, ali zahtijevaju redovito čišćenje i brtvljenje. Redovito čistite ili usisavajte pločice kako biste uklonili prljavštinu i krhotine.

Očistite pločice blagim deterdžentom i toplom vodom. Izbjegavajte korištenje jakih kemikalija ili abrazivnih materijala na pločicama. Ponovno zatvorite pločice svake 2-3 godine kako biste bili sigurni da će ostati zaštićene.

Općenito, ove pločice su izdržljiva, lijepa i svestrana opcija koja se može koristiti u različitim okruženjima, kako unutarnjim tako i vanjskim. Uz pravilnu njegu i održavanje, terakota pločice mogu trajati mnogo godina.

Terakota pločice, prednosti

 • Trajnost: Izrađene su od prirodne gline i pečene su na visokim temperaturama, što ih čini iznimno izdržljivima i sposobnima izdržati gust promet i vremenske uvjete. Također su otporne na ogrebotine i krhotine.
 • Prirodna izolacija: Izvrsni su izolatori, koji pomažu da prostorije ostanu tople zimi i hladne ljeti. Oni mogu pomoći u smanjenju troškova energije i poboljšati ukupnu udobnost.
 • Estetika: Imaju toplu, zemljanu boju i rustikalni izgled koji može dodati karakter i šarm svakom prostoru. Dolaze u nizu prirodnih boja i završnih obrada, što ih čini svestranim i lakim za spajanje s drugim elementima dizajna.
 • Ekološki prihvatljiv materijal: Izrađene su od prirodnih materijala i održivi su izbor za podove i druge ukrasne elemente. Također se mogu reciklirati i biorazgradivi, što ih čini ekološki prihvatljivijom opcijom od drugih vrsta podova.
 • Prozračnost: Terakota pločice su porozne, omogućuju dobru cirkulaciju zraka, što je važno za dobru kvalitetu unutarnjeg zraka i za sprječavanje plijesni i plijesni.
 • Jednostavne su za održavanje za održavanje: Terrakota pločice zahtijevaju minimalno održavanje i lako se čiste i lijepe. Redovito metenje, usisavanje i čišćenje blagim deterdžentom i toplom vodom dovoljno je kako bi terakota pločice izgledale izvrsno dugi niz godina.
 • Cijena: Terakota pločice su pristupačna opcija za podove i mogu biti isplativ način za ažuriranje izgleda sobe ili doma.

Terakota pločice izvrsna su opcija za unutarnje i vanjske podove i dekor. Uz pravilnu njegu i održavanje, terakota pločice mogu trajati mnogo godina i dodati vrijednost vašem posjedu.

Similar Posts