pločice za WC

Pločice za WC

Pločice za WC važan su dio svakog toaleta, ali izbor pravih pločica za WC nije jednostavan zadatak. Od izdržljivosti do dizajna, postoji mnogo stvarikoje treba uzeti u obzir pri odabiru savršene WC pločice. Ovaj će vas članak voditi kroz proces odabira i održavanja pločica za WC, uključujući prednosti različitih vrsta pločica, kako odabrati pravu veličinu i boju te savjete za održavanje pločica čistima i u dobrom stanju. Također ćemo razgovarati o opasnostima koje kriju neodržavane pločice za WC i razvoju bakterija koje mogu proizaći iz toga. Bilo da renovirate postojeću kupaonicu ili gradite novu, ovaj će vam članak pružiti informacije koje su vam potrebne za donošenje odluke o izboru pločica za WC.

Povijest toaleta

Toaleti ili WC-i (WC inače dolazi od engleske riječi Water Closet – WC) se koriste tisućama godina, a najraniji poznati primjeri potječu iz drevnih civilizacija poput doline Inda i minojske kulture. Prvi zahodi bili su jednostavne rupe u zemlji ili jame, koje je često dijelilo više ljudi, definitivno nisu imali nikakve pločice za WC. Ti prvi zahodi nisu imali ni kanalizacijski sustav, a otpad bi se jednostavno nakupljao u jami.

Tijekom Rimskog Carstva zahodi su postali napredniji, uvođenjem zahoda s prvim ispiranjem. Ti su zahodi koristili vodu iz akvadukta za ispiranje otpada. Rimljani su također razvili prve kanalizacijske sustave, koji su odvozili otpad iz grada na odlaganje.

Tijekom srednjeg vijeka zahodi su postali rjeđi i prvenstveno su se nalazili u dvorcima i samostanima. U 19. stoljeću razvijeni su prvi moderni zahodi koji su koristili sustav ispiranja kakav i danas koristimo. S-zamku je izumio Alexander Cummings 1775., koja se trenutno koristi u zahodima.

Početkom 20. stoljeća, unutarnji vodovod i zahodi postali su uobičajeni u domovima, a razvoj novih tehnologija poput septičke jame i kanalizacijskog sustava omogućio je sigurno odlaganje otpada. Danas su zahodi bitan dio modernih vodovodnih i sanitarnih sustava.

Prednosti vodenih toaleta, WC-a

Vodeni zahodi, također poznati kao zahodi s ispiranjem, imaju brojne prednosti u odnosu na druge vrste zahoda:

 • Poboljšane sanitarne uvjete: Vodeni zahodi koriste ispiranje vode za ispiranje otpada, što pomaže u održavanju WC školjke i okolnog područja čišćima. To pomaže smanjiti širenje klica i bakterija, što je posebno važno u javnim zahodima i drugim područjima s velikim prometom.
 • Smanjeni neugodni mirisi: Ispiranje vode u vodenom WC-u pomaže smanjiti neugodne mirise ispiranjem otpada i maskiranjem preostalih mirisa mirisom svježe vode.
 • Bolje gospodarenje otpadom: WC-i su spojeni na kanalizacijski ili septički sustav, što omogućuje sigurno i učinkovito odlaganje otpada. Ovo je puno bolja opcija od starijih metoda zbrinjavanja otpada kao što su vanjski objekti ili zahodi s jamama.
 • Štednja vode: Moderni vodeni WC-i dizajnirani su da koriste manje vode po ispiranju. Ovo pomaže u očuvanju vode i smanjuje opterećenje komunalnih vodovodnih sustava.
 • Udobnost: WC-i s vodom udobniji su za korištenje od tradicionalnih WC-a jer ih je općenito lakše čistiti, imaju veće sjedalo i veću visinu što olakšava korištenje osobama različite visine.
 • Praktičnost: Vodeni WC-i su mnogo praktičniji od tradicionalnih WC-a jer su mnogo čišći, mirisi su smanjeni i mnogo su higijenskiji. Također su puno učinkovitiji u uklanjanju otpada i zato su toliko popularni u modernim zgradama.

Razvoj WC podova kroz povijest

Rani zahodi: U drevnim civilizacijama kao što su dolina Inda i minojske kulture, zahodi su bili jednostavne rupe u zemlji ili jame. Ti prvi zahodi nisu imali nikakvu podnicu ili oblogu, a otpad bi se jednostavno nakupljao u jami.

Rimski zahodi: Za vrijeme Rimskog Carstva zahodi su postali napredniji i bili su obloženi kamenom ili terakotom, to je vrijeme kada se kao oblik poda u tolaetu javljaju prve pločice za WC. Podovi rimskih zahoda također su bili izrađeni od kamena ili terakote i često su bili nagnuti kako bi otpad mogao teći u kanalizacijski sustav.

Srednjovjekovni zahodi: Tijekom srednjeg vijeka zahodi su postali rjeđi i uglavnom su se nalazili u dvorcima i samostanima. Ti su se zahodi često nalazili u podrumu ili drugim udaljenim prostorima i imali su zemljane podove.

Zahodi iz 19. stoljeća: U 19. stoljeću razvijeni su prvi moderni zahodi koji su koristili sustav ispiranja koji i danas koristimo. Podovi ovih zahoda obično su bili izrađeni od drveta ili pločica, a često su bili izdignuti iznad tla kako bi se omogućila instalacija vodovoda.

Zahodi 20. stoljeća: Početkom 20. stoljeća, unutarnje vodovodne instalacije i zahodi postali su uobičajeni u domovima, a razvoj novih tehnologija poput septičke jame i kanalizacijskog sustava omogućio je sigurno odlaganje otpada. Danas su podovi WC-a obično izrađeni od keramičkih pločica ili vinila i dizajnirani su tako da se lako čiste i održavaju.

Što je bolje, keramičke pločice za WC ili vinil ploče?

Vinilne i keramičke pločice za WC popularan su izbor za podove u toaletu, ali imaju različite prednosti i nedostatke koje treba uzeti u obzir.

Vinil pločePločice za WC
PrednostiVinil je isplativa opcija, jeftiniji je od keramičkih pločica
Lako se postavlja i održava
Vinil je vodootporan i izdržljiv materijal, dobro podnosi gust promet i vlagu u kupaonici
Ugodan je materijal za hodanje, mekši je od keramičkih pločica
Vinilni podovi dolaze u širokom rasponu dizajna i uzoraka, lako mogu oponašati izgled keramičkih pločica ili parketa od tvrdog drva
Keramičke pločice za WC su izuzetno izdržljive, otporne su na ogrebotine, ogrebotine i gust promet
Otporane su na vodu i dobro podnose vlagu u kupaonici
Keramičke pločice za WC se lako čiste i održavaju
To je prirodan i ekološki prihvatljiv proizvod, napravljen je od gline, pijeska i drugih prirodnih materijala
Keramičke pločice nude širok raspon mogućnosti dizajna.
NedostatciVinil nije tako izdržljiv kao keramičke pločice za WC i može se lakše istrošiti
Možda nije tako otporan na ogrebotine i ogrebotine kao keramičke pločice
Vinil može emitirati hlapljive organske spojeve (VOC) koji mogu biti štetni za kvalitetu unutarnjeg zraka
Možda neće tako dobro izdržati toplinu i sunčevu svjetlost, može biti osjetljiv na UV zrake
Nije ekološki prihvatljiv kao keramičke pločice jer je proizvod na bazi nafte
Keramičke pločice su skuplje od vinilnih podova
Tvrđe su i hladnije od vinila.
Keramičke pločice mogu biti teže za postavljati i održavati, zahtijevaju kvalificiranog stručnjaka da pravilo postavljanje pločica.
Keramičke pločice za WC mogu biti skliske kada su mokre, nisu prikladne za starije osobe ili djecu
Keramičke pločice mogu biti osjetljive na toplinu i sunčevu svjetlost te mogu s vremenom izblijediti ako su izložene UV zrakama.

Što je bolje, velike ili male pločice za WC?

Prilikom odabira pločica za WC, prednosti su i veće i manje pločice.

Veće pločice za WC

Veće pločice mogu malu kupaonicu učiniti većom i prostranijom. Također zahtijevaju manje fuge, što može olakšati čišćenje. Veće pločice mogu stvoriti moderan i elegantan izgled.

Manje pločice za WC

Manje pločice mogu stvoriti tradicionalniji ili klasičniji izgled. Također se mogu koristiti za stvaranje zamršenih uzoraka ili dizajna na podu. Manje pločice lakše je rezati i oblikovati oko prepreka poput zahoda ili umivaonika.

Nekoliko je drugih čimbenika koje treba uzeti u obzir:

Pločice za WC velikog formata mogu biti teže postaviti zbog njihove veličine i težine, za njihovo pravilno postavljanje potreban je vješt stručnjak. Ako površina koju treba obložiti nije savršeno ravna, manje pločice mogu bolje sakriti nesavršenosti od velikih. Manje pločice mogu biti dugotrajnije jer su obično deblje od pločica velikog formata. Između većih i manjih pločica ovisit će o specifičnim potrebama vaše kupaonice, izgledu koji pokušavate postići i vašem proračunu.

Koju boju pločica za WC izabrati?

Prilikom odabira boje pločica za WC treba uzeti u obzir nekoliko čimbenika.

 • Pločice za WC eutralne boje: Neutralne boje kao što su bijela, bež, siva ili taupe dobar su izbor za toalet jer su bezvremenske i lako ih je uskladiti s različitim stilovima uređenja. Oni također imaju tendenciju da prostor čine većim i otvorenijim.
 • Svijetle boje: Svijetle boje poput žute, plave ili zelene mogu kupaonici dodati dašak boje i stvoriti zabavnu i razigranu atmosferu. Međutim, ove boje može biti teže uskladiti s drugim dekorima i mogu učiniti prostor manjim.
 • Tamne pločice za WC: Tamne boje poput crne, tamno sive ili tamnoplave mogu stvoriti dramatičan i sofisticiran izgled. Međutim, ove boje također mogu učiniti malu kupaonicu manjom i mogu lakše vidjeti prljavštinu i mrlje.
 • Pločice s teksturom ili uzorkom: Pločice s teksturom ili uzorkom mogu dodati zanimljivost i osobnost kupaonici, ali ih je također teže uskladiti s drugim dekorom.
 • Uzmite u obzir veličinu kupaonice: za male toalete najbolja su opcija neutralne ili svijetle pločice jer će prostor učiniti otvorenijim i prozračnijim.

Za veće kupaonice mogu se koristiti tamnije ili jarke boje bez preopterećenja prostora.

Označavanje protukliznih pločica važno je uzeti u obzir pri odabiru pločica za WC, posebno u područjima gdje pod može postati mokar.

Postoji nekoliko vrsta označavanja protukliznih pločica, uključujući:

Pločice za WC i protukliznost

Preporučljivo je odabrati pločice s oznakom R11 ili R12 ili one s hrapavom površinom ili premazom protiv klizanja. Ove vrste pločica pružaju najbolje prianjanje kada je pod mokar, što je posebno važno u kupaonici gdje voda može prskati ili se prolijevati po podu. Osim toga, dobro je imati na umu da protuklizne pločice nisu samo za starije osobe ili djecu, već za sve koji mogu koristiti WC i bilo koji kupaonski prostor gdje se pod može smočiti.

Završna obrada s teksturom šljunka ili premaz protiv klizanja: Ova vrsta pločica ima hrapavu površinu, što omogućuje dodatno prianjanje i čini je manje skliskom kada je mokra.

 • R10: R10 je standardna ocjena otpornosti na klizanje za pločice, što znači da je pločica ispitana i smatra se niskim rizikom od klizanja i padova.
 • R11: R11 je viša ocjena otpornosti na klizanje, što znači da se pločica smatra još manje rizičnom za poskliznuće i padove.
 • R12: R12 je najviša ocjena otpornosti na klizanje, što znači da se pločica smatra izuzetno niskim rizikom od klizanja i padova.

Sredstva za brtvljenje pločica protiv klizanja: To su proizvodi koji se mogu nanijeti na pločice kako bi se poboljšala otpornost na klizanje.

Terakoda pločice za WC?

Porozne pločice kao što su terakota pločice obično se ne preporučuju za toalete. Evo nekoliko razloga zašto:

 • Porozne površine: Terakota pločice su porozne, što znači da lako upijaju vodu i mrlje. To može dovesti do promjene boje, mrlja i rasta plijesni u vlažnom i vlažnom okruženju kao što je kupaonica.
 • Teške su za čišćenje: Porozne pločice se teško čiste jer se mrlje i prljavština lako mogu uvući u površinu. Također im može trebati brtvilo koje će ih zaštititi od mrlja.
 • NiSU vodootpornE: Terakota pločice nisu vodootporne i nisu prikladne za vlažne ili mokre prostore kao što je kupaonica. Tijekom vremena mogu se oštetiti ili promijeniti boju zbog izlaganja vodi.
 • Nisu otporne na klizanje: Terakota pločice su glatke i mogu biti skliske kada su mokre, što može predstavljati sigurnosnu opasnost u kupaonici. Možda će im biti potrebna dodatna obrada kako bi postali otporni na klizanje.

Čišćenje WC pločica

Pločice za WC kao i svake druge pločice potrebno je čistiti i održavatikako bi izgledale dobro i spriječile oštećenja. Evo nekoliko savjeta za čišćenje i održavanje WC pločica:

Redovito čišćenje: Kako bi pločice za WC izgledale čisto, redovito ih brišite vlažnom krpom ili krpom. Koristite blagu otopinu za čišćenje poput deterdženta za suđe ili specijaliziranog sredstva za čišćenje pločica i izbjegavajte upotrebu jakih kemikalija ili abrazivnih ribača.

Čišćenje fuge: Fuga se lako može zaprljati, stoga je važno redovito je čistiti. Pomiješajte jednake dijelove vode i bijelog octa kako biste napravili otopinu za čišćenje i malom četkom izribajte linije žbuke.

Uklanjanje mrlja: Ako primijetite bilo kakve mrlje na WC pločicama, pokušajte ih ukloniti što je prije moguće. Za blage mrlje koristite mješavinu sode bikarbone i vode. Za jače mrlje upotrijebite specijalizirano sredstvo za čišćenje pločica i fuga ili pastu od sode bikarbone i vode.

Brtvilo: Nanošenje brtvila može pomoći u zaštiti vaših pločica od mrlja i olakšati njihovo čišćenje. Preporuča se ponovno lijepljenje pločica svake 2-3 godine.

Pločice za WC ne vole kisele proizvode za čišćenje: Izbjegavajte korištenje kiselih proizvoda, kao što su limunov sok ili ocat, jer oni mogu nagrizati i oštetiti površinu nekih vrsta pločica. Osušite pod nakon čišćenja: Pazite da temeljito osušite pločice za WC nakon čišćenja kako biste spriječili mrlje od vode ili oštećenje pločica. Redovito pregledavajte pločice i fugu za bilo kakva oštećenja ili znakove istrošenosti, kao što su pukotine, krhotine ili labave pločice. Odmah riješite sve probleme kako biste spriječili da se pogoršaju.

Profesionalno čišćenje WC pločica

Profesionalno čišćenje: razmislite o angažiranju profesionalnog čistača za dubinsko čišćenje kako biste uklonili nakupljenu prljavštinu ili mrlje koje redovito čišćenje možda neće ukloniti.

Koje bakterije se nalaze u loše održavanom WC-u?

Loše održavan WC može sadržavati razne štetne bakterije. Neke uobičajene vrste bakterija koje se mogu razviti u prljavom ili loše održavanom zahodu uključuju:

 • Staphylococcus aureus: Ova vrsta bakterije može uzrokovati različite infekcije, uključujući infekcije kože, trovanje hranom i sepsu.
 • E. coli: E. coli je vrsta bakterije koja se može naći u crijevnom traktu ljudi i životinja. Može uzrokovati jak proljev i grčeve u želucu ako se proguta.
 • Salmonela: Salmonela je vrsta bakterije koja može uzrokovati trovanje hranom, sa simptomima kao što su proljev, povraćanje i groznica.
 • Pseudomonas aeruginosa: Ova vrsta bakterije može uzrokovati infekcije kože i očiju, a također može dovesti do upale pluća kod osoba s oslabljenim imunološkim sustavom.
 • Klebsiella: Klebsiella bakterija može uzrokovati različite infekcije, uključujući infekcije mokraćnog sustava, upalu pluća i sepsu.
 • Streptococcus: Ova vrsta bakterije može uzrokovati razne infekcije, uključujući infekcije kože, strep u grlu i upalu pluća.

Te se bakterije mogu širiti kontaktom s kontaminiranim površinama, uključujući WC školjku, sjedalo i ručke. Također se mogu širiti kontaktom s kontaminiranim kapljicama vode ili aerosolima u zraku. Opasnosti ovih bakterija za ljudsko zdravlje mogu varirati ovisno o specifičnoj vrsti bakterije i cjelokupnom zdravlju osobe. Ali općenito, izloženost ovim bakterijama može uzrokovati infekcije i bolesti kao što su:

 • Gastrointestinalni poremećaji
 • Infekcije dišnog sustava
 • Infekcije kože
 • Infekcije krvotoka
 • Infekcije mokraćnog sustava
 • Infekcije oka, uha, nosa ili grla
 • Infekcije rana
 • Sepsa


Važno je održavati dobru higijenu i čistoću u WC-u kako biste spriječili rast štetnih bakterija i smanjili rizik od infekcije. To uključuje redovito čišćenje i dezinfekciju WC-a i okolnih prostora, kao i pravilnu higijenu ruku.

Similar Posts