Koja je razlika između porculanskih i keramičkih pločica?

Porculanske i keramičke pločice su obje vrste podnih materijala koji se obično koriste u domovima i poslovnim prostorima. Iako se na prvi pogled mogu činiti sličnima, zapravo postoje neke ključne razlike između njih dvoje.

Jedna od glavnih razlika između porculanskih i keramičkih pločica je njihov sastav. Porculanske pločice izrađene su od vrste finozrnate, guste gline koja se peče na višoj temperaturi od keramičkih pločica. Ova viša temperatura pečenja čini porculanske pločice izdržljivijim i manje poroznim od keramičkih pločica, što znači da su otpornije na mrlje, ogrebotine i oštećenja vodom.

Još jedna razlika između ove dvije vrste pločica je njihova trajnost. Porculanske pločice općenito su izdržljivije od keramičkih pločica jer je manja vjerojatnost da će se odlomiti ili popucati. To je zato što su porculanske pločice izrađene od gušće gline i pečene su na višoj temperaturi, što ih čini otpornijima na habanje.

Po izgledu se također razlikuju porculanske i keramičke pločice. Porculanske pločice imaju profinjeniji i uglađeniji izgled, dok keramičke pločice imaju rustikalniji i tradicionalniji izgled. Porculanske pločice također su dostupne u širem rasponu boja i dizajna, budući da mogu izdržati više temperature pečenja potrebne za proizvodnju zamršenih dizajna i uzoraka.

Što se ugradnje tiče, porculan i keramičke pločice također nisu isto. Porculanske pločice obično je teže postaviti jer zahtijevaju jače ljepilo i fugirnu masu koja ih drži na mjestu. To je zato što su porculanske pločice teže i gušće od keramičkih pločica, pa im je potrebno robusnije ljepilo koje će izdržati njihovu težinu.

Što se tiče cijene, porculanske pločice općenito su skuplje od keramičkih pločica. To je zbog njihovih viših troškova proizvodnje i činjenice da su izdržljiviji i zahtijevaju specijaliziranije tehnike ugradnje.

Općenito, glavne razlike između porculanskih i keramičkih pločica su njihov sastav, trajnost, izgled i zahtjevi za postavljanje. Iako su porculanske pločice skuplje i teže ih je postaviti, one su izdržljivije i nude širi raspon boja i dizajna, što ih čini popularnim izborom za područja s velikim prometom i poslovne prostore. Keramičke pločice su, s druge strane, pristupačnije i jednostavnije za postavljanje, što ih čini popularnim izborom za stambene prostore.

Similar Posts